Disseny urbà: salvem el disseny a BCN

El disseny urbà que s’està aplicant des de l’Ajuntament de Barcelona suscita polèmica. Mercè Borrell, Gina Feliu, Jordi Bieto, Antoni Casadesús, Joan Mitjans, Dani Higueras, David Boldu, Toni Sanglas, Tomàs Moratò i Emili Sánchez son alguns dels dissenyadors que formen part de “Salvem el disseny a BCN”, una iniciativa que té per objectiu debatre, des del punt de vista del disseny, sobre les actuacions que el Govern de la ciutat està realitzant als carrers de Barcelona.

 

disseny urbà

 

Des d’una visió crítica constructiva, el grup analitza i debat sobre el que l’Emili Sánchez anomena “interiors de la ciutat”. Exemples son les “super illes” i altres intervencions de disseny urbà de les conegudes popularment com “pinta y colorea” o “disseny de guerrilla”.

Sense cap intenció política, el grup “Salvem el disseny a BCN” considera que l’espai urbà de Barcelona està patint un alt grau de degradació. Això es degut als criteris intervencionistes actuals. Si més no des del punt de vista del disseny d’aquests espais.

Zones grogues per a vianants, zones blaves per a ciclistes, ornaments i mobiliari urbà i la seva distribució en l’espai, carrils bici, carril bus/taxi, zones blaves i verdes per l’estacionament de vehicles, zones verdes ajardinades, integració de terrases de bars i restaurants…

Tot plegat mostra incongruències, mancances, escasa planificació i, sobre tot, poca visió estratègica i creativa per dissenyar una ciutat sostenible, responsable i pensada per les persones.

Bona part de la ciutadania s’ha posicionat en desacord amb el que entenen com una intervenció poc encertada. Perquè la recuperació i l’organització dels espais de convivència també han de resultar comprensibles i aportar un impacte visual positiu.

 

 

Podeu veure més exemples d’aquestes intervencions prement aquest enllaç (reportatge publicat a El País).